Install Plan Tervező és Fővállalkozó Kft.
Üdvözli Önt a weboldalán!
    SPRINKLER VÍZ-GÁZ-FŰTÉS LÉGTECHNIKA-KLÍMATECHNIKA USZODA TECHNIKA  
 OK 
 


   
Spinkler

REFERENCIÁK >

A sprinkler berendezés, egy a védendő teret, vagy épületet behálózó csőrendszer, melyen az adott kockázatnak megfelelő sűrűségben és kiosztásban sprinklerfejek találhatók. A sprinklerfejekben egy olvadóbetét van, mely meghatározott hőmérsékleten eltörik és így a csőrendszerből kilépő vizet, a sprinklerfej, az oltandó felületre spricceli.

Spinkler megoldások

A sprinkler berendezéseknek az egyre változó igényeknek megfelelően sokféle változata alakult ki:

A NEDVES SPRIKLERBERENDEZÉS jól alkalmazható olyan esetekben, amikor az esetleg kigyulladó tűz oltását azonnal, emberi beavatkozás nélkül meg kell kezdeni. Előnye a nedves rendszernek, hogy csak azok a fejek nyitnak ki, és kezdik meg az oltást, melyek környezetében a levegő hőmérséklete elérte a kioldási hőmérsékletet, ezzel a többi területen megelőzhető a vízkár. Közvetlen, gyors, olcsó, egyszerű. Irodák hotelek, bevásárlóközpontok továbbá ipari üzemek és temperált raktárak előnyös berendezése.

SZÁRAZ SPRINKLER BERENDEZÉS, melynél üzemszerű állapotban, a csőrendszerben állandó értéken szabályozott túlnyomásos levegő van. A csőrendszer száraz oldalát a nedvestől egy ún.: száraz riasztószelep választja el. Amikor a száraz rendszeren lévő sprinklerfejek olvadóbetétei, a hő hatására kioldanak, a csőrendszerben lévő levegő kiszökik, a nyomás lecsökken, ennek eredményeként a száraz riasztószelep kinyit és a csőhálózat megtelik vízzel. Előnye a száraz rendszernek, hogy olyan térben is alkalmazható, ahol a fagyveszély miatt a nedves rendszer nem lenne alkalmazható. Fűtetlen raktárak, fagyveszélyes terek védelmére építhető be.

ELŐVEZÉRELT SPRINKLER rendszer esetén a csőrendszerben túlnyomásos levegő van és a csőrendszer vízzel történő feltöltése, a szórófejek nyitásától függetlenül, csak a tűzjelző rendszerről, vagy kézi jelzésadóról érkező indító jel hatására kezdődik meg. Így a sprinklerrendszer a tűzjelzőről érkező indítójel beérkezése után nedves rendszerként működik, a szórófejek kioldása után megkezdi a tűz oltását.

Előnye az elővezérelt rendszernek, hogy a csőrendszer esetleges mechanikai sérülésének hatására nem következik be vízkár, ezért jól alkalmazható olyan esetekben, amikor a raktározott anyag, vagy az alkalmazott technológia miatt a vízkárt okozna ezért, ennek annak kijutási lehetőségét, minimalizálni kell, vagy olyan esetben amikor a tűzjelzés a tűzjelző rendszerről érkezik. Víz érzékeny technológiák, pl.: fröccsöntő üzemek, présüzemek, élelmiszeripari üzemek védelmére alkalmazható. "Üzemkésszé" teszi a rendszert a víz feltöltésével már a sprinklerfóliák sérülése előtt, tehát azonnal indulhat az oltás.

KETTŐS VEZÉRLÉSŰ SPRINKLER rendszer esetén a csőrendszerben állandó értéken szabályozott túlnyomásos levegő van, a csőrendszer vízzel történő feltöltése csak a tűzjelző rendszerről, vagy kézi jelzésadóról érkező indító jel beérkezése, és a sprinklerfejek hőhatásra történő kinyitása után kezdődik meg. Amennyiben csak a sprinklerfejek nyitnak ki a kettős vezérlésű rendszer, nem kezdi meg az oltást, csupán hibát jelez.

 A sprinklerfejeken víz csak akkor jelenik meg, ha a kiolvadásukhoz szükséges hőmérséklet jelen van az olvadó betétek ezért kinyitnak, és a tűzjelzőről is beérkezik az indító jel. A tűzjelző rendszer meghibásodása, vagy leállítása esetén a rendszer száraz szelepként működik. Előnye a kettős elővezérelt rendszernek, hogy sem a csőrendszer esetleges mechanikai sérülésének hatására, sem az esetleges téves tűzjelző riasztás esetén, nem következik be vízkár, ezért jól alkalmazható különösen víz érzékeny technológiák (pl.: elektronika, gyógyszergyártás, vegyipar) esetén is